Η Ερατεινή

Η Ερατεινή βρίσκεται στο Νομό Φωκίδος και έχει πληθυσμό περίπου 850 κατοίκους. Αποτελούσε έδρα του Δήμου Τολοφώνας ο οποίος έχει πληθυσμό 3.088 κατοίκους. Απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από την Άμφισσα και γεωγραφικά βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού.

Η Ερατεινή είναι ένα αρκετά αναπτυγμένο χωριό. Είναι αναπτυγμένη στον εκπαιδευτικό τομέα, καθώς έχει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο αρκετά φροντιστήρια αγγλικών , μια Σχολή Εκπαίδευσης Πληροφορικης και Νεων τεχνολογιών οπου αποτελει και το μοναδικο Εξεταστικό κεντρο Πληροφορικης και Αγγλικής Γλώσσας στο Δήμο Δωρίδας καθως επισης και Μουσικη Σχολή. Έχει αναπτυγμένο τουρισμό καθώς είναι παραθαλάσσια περιοχή και έχει πολύ όμορφες παραλίες με σχετικά χλιαρά νερά το καλοκαίρι. Έχει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία με πολύ όμορφη θέα προς το Κορινθιακό κόλπο και την Πελοπόννησο. Ακόμα έχει αναπτυγμένη κτηνοτροφία, αλιεία και παράγει ελαιόλαδο.

Τέλος η Ερατεινή φημίζεται για τα νόστιμα και υγιεινά θαλασσινά που προσφέρει η θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Γύρω από την Ερατεινή υπάρχουν 2 χωριά η Τολοφώνα και η Πάνορμος.

Ιστορία

Η δημιουργία και τα πρώτα βήματα της Ερατεινής

Η Ερατεινή είναι ένας νέος τόπος που δημιουργήθηκε περίπου το 1870-1880. Εκείνη την εποχή ονομαζόταν Χάνι και λειτουργούσε ως πανδοχείο. Το όνομα της το πήρε από την βασίλισσα Ερατώ. To 1908 η Ερατεινή καταστράφηκε από έναν δυνατό σεισμό. Από αυτόν το σεισμό δεν υπήρχαν θύματα, αλλά καταστράφηκαν πολλά κτήρια εκείνης της εποχής. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε δρόμος για την Αθήνα ή την Πάτρα. Έτσι, οι άνθρωποι που ήθελαν να πάνε Αθήνα ή Πάτρα πήγαιναν με τα καράβια της εποχής, που ήταν συνήθως καΐκια για αγορά ή πώληση τροφίμων και ζώων. Το 1936 ήρθε το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ερατεινή, αλλά τότε το χρησιμοποιούσαν για να έχουν φώς γιατί δεν υπήρχαν ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης στην Ερατεινή έγιναν ακόμα 2 σεισμοί, ένας το 1965 με ένα θύμα και πολλές υλικές ζημιές και ένας το 1995 με πολλές υλικές ζημιές.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Κατοχή

Στην Ερατεινή πρώτοι έφτασαν οι Ιταλοί, το 1941. Είχαν την έδρα τους στην Ερατεινή. Έμεναν σε σπίτια που έπαιρναν μετα βίας από τους κατοίκους, τους οποίους πετούσαν στον δρόμο και σκότωναν πολλούς από αυτούς. Επίσης οι Ιταλοί εκείνη την εποχή έκαψαν το χωριό της Τολοφώνας και σκότωσαν πολλούς ανθρώπους. Η Γερμανοί έφτασαν στην περιοχή περίπου το 1944. Δεν μπήκαν καθόλου μέσα στο χωριό, αλλά μερικές φορές περνούσαν με τα πλοία τους και χτυπούσαν το χωριό με αυτά.

Νεότερα Χρόνια

Με το πέρασμα των χρόνων, όλο και πιο πολύ άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην Ερατεινή. Το Δημοτικό Σχολείο Ερατεινής δημιουργήθηκε περίπου το 1930. Το νέο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου δημιουργήθηκε το 1955. Το Νηπιαγωγείο Ερατεινής δημιουργήθηκε το 1979. Ένα χρόνο μετά, το 1980 δημιουργήθηκε το Γυμνάσιο Ερατεινής. Οι Λυκειακές τάξεις της Ερατεινής λειτούργησαν το 1984, αν και από το 1981 χρειάζονταν 1 χρόνο για κάθε τάξη. Το ξενοδοχείο Delphi Beach που τυχαίνει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1975. Η λειτουργία του ξενοδοχείου έφερε μεγάλη ανάπτυξη στην Ερατεινή. Από τότε, ακόμα και σήμερα η Ερατεινή συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά.

Οι παραλίες μας

Παραλία Ερατεινής. Η καθαρή παραλία σε συνδυασμό με το αλσύλλιο έχουν δημιουργήσει ένα υπέροχο τουριστικό θέρετρο.

Παραλία Γλυφάδας. Μαγευτική παραλία με πλούσια τουριστική κίνηση.

Νησάκι Αγ. Ιωάννης. Στην κοινότητα Ελαίας υπάγεται το όμορφο καταπράσινο νησάκι του Αγ. Ιωάννη, ένα στολίδι του Κορινθιακού με υπέροχες αμμουδιές και σπάνια είδη δέντρων.

Παραλία Αγ. Νικολάου Καλλιθέας. Μαγευτικός παραλιακός οικισμός με φυσική αμμουδιά συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές το καλοκαίρι.

Παραλία Αγ. Σπυρίδωνα Καλλιθέας. Παραλία με αλιευτικό καταφύγιο.

Παραλία Καβουλιτσας Καλλιθέας

Παραλία Κλοβίνο Καλλιθέας

Παραλία Τολοφώνος. Οικισμός 200 κατοίκων ο οποίος αποτελεί έξοχο θέρετρο με μαγευτική παραλία.

Παραλία Πανόρμου.  Όμορφη παραλία με πανοραμικό φυσικό λιμάνι. Οι επισκέπτες θα μείνουν ενθουσιασμένοι με την αμμουδερή παραλία μέσα στο χωριό και τα πεντακάθαρα νερά.  2 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται άλλη μια υπέροχη παραλία η «Κόκκινη Άμμος».

Παραλία Τριζονίων. Οι παραθεριστές θα ενθουσιαστούν με την αμμουδερή παραλία μέσα στο χωριό και τα πεντακάθαρα νερά. 2 χιλιόμετρα μακριά η «Κόκκινη Άμμος».

Νησί Τριζόνια. Eίναι το μοναδικό νησί του Νομού Φωκίδας και του Κορινθιακού. Όμορφο με μεγάλο λιμάνι και νέα μαρίνα ικανή να φιλοξενήσει μικρά και μεγάλα σκάφη. Καταπράσινο και με θάλασσα πάντα γαλήνια, αποτελεί ένα καλοκαιρινό παράδεισο.

Παραλία Σπηλιάς στα Τριζόνια. Kαθαρή θάλασσα, ιδανική για κολύμπι, με άφθονο ψάρι και τουριστική υποδομή.